Foto: Jan Donders

Mijn naam is Wil Jongstra en ik ben in 1990 begonnen met schilderen. De laatste 10 jaar schilder ik echt fanatiek.

Ik heb les gehad van  Noor van Os bij Kunstencentrum de Kom in Nieuwegein in diverse teken- en schildertechnieken. Ook heb ik meerdere cursussen in abstract schilderen gevolgd bij Rolina van Vliet en diverse workshops gedaan o.a. bij Liesbet Optendrees. Verder ben ik autodidact.

 Ik schilder voornamelijk met acrylverf, meestal niet met een vooropgezet plan, maar vanuit mijn gevoel en laat mij daarbij leiden door wat er op het doek gebeurt. Dit kan heel verrassend zijn. Zo kan ik geraakt worden door een bepaalde vorm of structuur en van hieruit ga ik dan verder.

Mensfiguren hebben een belangrijke rol in mijn werk gespeeld. Op dit moment is dat minder en schilder ik steeds meer abstract, waarbij ik veel met vlakken werk. 

Mijn werk straalt rust uit. Ik ben altijd op zoek naar een mooie balans tussen vorm en kleur. Ik werk vooral met rustige kleuren en heb een voorkeur voor blauw en aardetinten.

 Ik  schilder ook wel realistisch, zoals de strandtafereeltjes met kinderen. Daarvan heb ik er intussen een reeks geschilderd, waaronder een aantal in opdracht.

Sinds 1 januari 2016 ben ik werkend lid van Kunstenaars Centrum Nieuwegein (KCN).